Menu Sluiten

Rouw in de toekomst

Een wandeling hand in hand met klein meisje
Blogs volgen of delen?

Als je je ouders verliest, verlies je het verleden. Als je je kind verliest, verlies je toekomst.
Ik las of hoorde deze zin ergens na het overlijden van onze dochter.
Ik heb geen persoonlijke ervaring met het verlies van een van mijn ouders, maar dat moet heel heftig zijn. Ik ben het ook niet geheel eens met de opmerking dat je met het verlies van je ouders alleen het verleden verliest. Want ook hén mis je in de toekomst. Bij bruiloften, bij partijen, bij grote of juist kleine gelegenheid zoals de geboorte van een kind of het halen van een diploma.
Wat het verschil is, is dat bij het verlies van ouders er vaak een boekwerk ligt aan herinneringen. Aan foto’s. Aan leuke en ook minder leuke dingen. Het verhaal is completer.

Afhankelijk van de leeftijd van het overleden kind is dat boekwerk aan herinneringen minder groot. In ons geval is het maar een pagina aan herinneringen en foto’s. Er zal nooit iets bij komen…

Een wandeling hand in hand met klein meisje

Maar wat er wel bij komt zijn de momenten van gemis.
Mijn man vond het moeilijk dat hij nooit met een klein meisje aan zijn hand zou wandelen. Toen dat moment jaren later met onze cadeautjes- dochter toch uitkwam, was dat een dubbel moment. De vreugde overheerste. Maar er was ook verdriet.
De realiteit is dat het verlies in ons leven er altijd is. Wij dragen het met ons mee.
Meestal op de achtergrond. Maar soms kan het, door een lied, een gesprek, gedachte of iets anders, opeens intens naar voren komen.

Rouwen in de toekomst.
Bij het overlijden van een kind verlies je ook alle toekomst momenten met dat kind. De eerste keer naar school, terwijl de andere kinderen van zijn of haar leeftijd uit jouw omgeving wel naar die klas gaan. Een zwemdiploma, afscheidsmusical, examen, rijbewijs, huwelijk, kleinkinderen.
Het leven van het kindje is gestopt. Zijn levenslijn is doodgelopen.
Maar al die momenten waarvan je had gehoopt dat ze zouden komen, waarvan je op het moment van overlijden geen weet hebt. Die… bezorgen iedere keer weer een moment van rouw.
Van rouw in de toekomst die nooit zal zijn.

Blogs volgen of delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *