Menu Sluiten

Het verlies van een kind

meghan markle miskraam
Blogs volgen of delen?

“Het verlies van een kind betekent dat je een bijna ondraaglijk verdriet moet dragen dat door velen wordt ervaren, maar waarover weinig wordt gesproken”, schrijft de Meghan Markle na het verlies van haar tweede kindje.

Annemieke, zegt de vrouw aan de telefoon. ‘Het was maar negen weken. Ik snap niet dat ik hier zo overstuur van ben. Ik lig eindeloos te denken. Met mijn hand over mijn buik te wrijven. Te hopen dat ik het gedroomd heb. Dat dat moment op de wc niet gebeurd is’. Even is het stil, terwijl ik een droge snik hoor aan de andere kant van de lijn.
‘Ik heb m’n kindje doorgespoeld.’

meghan markle miskraam
Copyright ANP

Een miskraam is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Ik hoor het verdriet regelmatig om me heen en zie de tranen in mijn praktijk.
Vaak is het een stil verdriet. Meestal had men nog niet verteld dat er een kindje op komst was. ‘Voor het geval het mis zou gaan’. Maar als het dan mis gaat, wie kan er dan met je meelopen?

Ik hoor de tranen van de vrouw aan de telefoon. Ik leg haar uit dat haar kindje misschien nog ‘maar’ negen weken oud was, maar dat haar droom voor dat kindje al veel langer bestond. Dat ze niet alleen rouwt om haar kindje, maar ook om haar dromen die op dit moment niet zullen uitkomen.
Samen bespreken we dat ze een mooi doosje zal gaan kopen om alle herinneren die er aan dit kindje zijn in te stoppen. Om letterlijk een plekje in haar leven te creëren voor dit kindje. Omdat ook dit kindje gewenst was en er mocht zijn.

Meghan Markle zegt: “We hebben geleerd dat wanneer mensen vragen hoe het met ons gaat en ze echt met een open mind naar het antwoord luisteren, het verdriet vaak draaglijker wordt. Door in gesprek te gaan en onze pijn te delen, zetten we onze eerste stap naar genezing.”

Dat is precies wat het is. Door pijn te delen, door samen te dragen, genezen we. Maken we het deel van ons leven. Verweven we het verdriet en de ervaring met onszelf.

Mocht jij nou niemand hebben waarbij jij je verhaal kwijt kan?
Ik luister met aandacht en liefde naar je. Zodat jij je pijn kan delen, het kan verweven in je leven. Om daarna als een rijker mens weer door te gaan.

Blogs volgen of delen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *